Praten met kinderen

Kinderen pikken enorm veel zaken op, soms zelfs meer dan we zouden willen. We willen onze kinderen een zorgeloze kindertijd bieden, maar de context en maatschappij maken het af en toe best moeilijk. Kinderen observeren, horen het journaal, andere kinderen komen soms met verhalen aan, ... Dit kan kinderen er beïnvloeden en hen doen nadenken over hun eigen leven. Ze komen met vragen of je merkt dat ze moeilijker inslapen dan normaal, misschien worden ze wel angstig bij bepaalde gebeurtenissen, allemaal dingen die erop wijzen dat je kind met vanalles bezig is in zijn/haar hoofd. 


ThuiswerkT gelooft erin dat kinderen veerkrachtiger zijn dan we soms (durven) denken. Voelen dat er vanalles beweegt in de omgeving en er toch geen vat op hebben of niet betrokken worden, kan een kind een zeer machteloos gevoel geven en resulteert vaak in spanning en moeilijk gedrag. Natuurlijk beseffen we ook dat praten met kinderen over moeilijke gebeurtenissen niet zo simpel is. De informatie moet afgestemd zijn op de leeftijd van het kind en er moeten ook aangepaste manieren van verwerking worden aangeboden. Een kind leert door te praten over moeilijke gebeurtenissen, dat het leven niet altijd rozengeur en maneschijn is. Maar het kind leert ook dat jullie dit samen wel te boven komen en dat emoties bespreekbaar zijn.


Heb je binnenkort een moeilijk gesprek te voeren of wil je graag gepast kunnen reageren op vragen van je kind over actualiteit? Merk je dat je kind vaak niet luistert, omdat het de 'waarom' van regels niet snapt en jij niet weet waar te beginnen? Zit je in de knoop met het zoeken van de juiste manier om dingen te vertellen en wil je graag meer handvaten? Dan ben je hier op de juiste plek.